VALO-CD

torstai 14. helmikuuta 2013

Miten sanoa SE toisin?

Ikäsyrjintä. Sellaista kuvaa emme halua antaa työpaikkailmoituksessamme! Mutta mutta... ei me kyllä haluta, että tähän duuniin hakee ketkään ikäloputkaan. Nehän vaatii hirveitä palkkojakin ja ovat tietävinään kaiken. Hei mä keksin! Laitetaan siihen työpaikkailmoitukseen vaikka näin: "Etsimme tulevaisuuden osaajia nuorekkaaseen ja dynaamiseen joukkoomme." Joo, tää on hyvä. Luulisi nyt, että ne keski-ikäiset älyää olla hakematta...

Olkaa huoleti, emme me keski-ikäiset osaajat hae tuota duunia. Emmekä hae myöskään niitä "trainee" -paikkoja, emmekä niitä, joissa haetaan vastavalmistuneita osaajia. Tällaisia ilmoituksia löytyy kasapäin eri lähteistä, kokeilkaa vaikka.

Aina kun saan tuon "valitettavasti tällä kertaa" -viestin, haluaisin tietää että kuka sitten pääsi jatkoon - siis edes haastatteluun - ja kenet tehtävään palkattiin. Palkatun henkilön nimellä ei ole merkitystä, mutta ikä, sukupuoli, työkokemus ja koulutustausta kiinnostaisi kyllä. Kuka rekrytointifirmoista haluaa julkistaa tilastonsa? Kuten sanottua, tämän voi tehdä ilman, että kenenkään yksityisyyden suoja siitä kärsii. Julkishallinnon puolella tämä jo toimii, koska kuntien ja valtion virkoihin ja toimiin valituista annetaan tieto ainakin kaikille paikkaa hakeneille.

Mikä meissä keski-ikäisissä työnhakijoissa on vikana, ettemme kelpaa? Osaamisemme olemme jo osoittaneet aiemmalla urallamme. Kouluttautuneitakin olemme ja halukkaita ja kyvykkäitä oppimaan uusia asioita. Suurin osa meistä hallitsee tietotekniset taidot siinä missä nuoremmatkin. Emme ole sen sosiaalisempia tai epäsosiaalisempia kuin nuoretkaan, sosiaalisuus kun ei taida olla iän mukana kehittyvä ominaisuus, vaikka iän myötä ehkä oppiikin ehkä katsomaan ja ymmärtämään erilaisia ilmiöitä ja ihmisiä hieman laajemmasta näkökulmasta. No, pelottaako meidän kokemuksemme ja osaamisemme palkkaavia esimiehiä? Ehkä. Mutta jos kyseinen esimies on tehtäviensä tasalla ja tavoittelee menestystä osaavien alaistensa kautta, hänen pitäisi ymmärtää, että osaavat alaiset eivät ole uhka vaan mahdollisuus. Ainakaan omalla kohdallani en tavoittele rakettimaista uraputkea, vaan mielekkäitä työtehtäviä, joissa voin hyödyntää osaamistani.

Pari artikkelia aiheesta:
http://www.studio55.fi/oikeusjakohtuus/artikkeli.shtml/1705566/professori-nama-ovat-varttuneiden-vahvuudet-tyoelamassa

http://www.studio55.fi/oikeusjakohtuus/artikkeli.shtml/1686487/yli-50-vuotiaiden-karut-kertomukset-ikasyrjinnasta-eiko-kukaan-palkkaa-kokenutta

Näissä artikkeleissa puhutaan yli 50-vuotiaista, mutta näyttää tämä ylettyvän alle viisikymppisiinkin. Valitettavasti. Milloinkahan joku poliitikko tarttuisi asiaan todella, eikä pelkästään taivastelisi asiaa tekemättä mitään?



1 kommentti:

  1. Minäkin olen työnhaussa kaivannut tietoja valitusta henkilöstä enkä ymmärrä miksi se on olevinaan niin salaista tietoa. Notmaalisti valitusta ei kerrota mitään.

    Ikäni on alle 50, mutta työpaikan saaminen näyttää silti olevan erittäin toivotonta. Siinä tietenkin ratkaisevat niin monet seikat, kuten koulutus, työkokemuksen pituus, tuoreus ja laatu sekä onko hakija ollut liian kauan työttömänä. Valitun pitää olla lisäksi se paljon puhuttu ns.hyvä tyyppi ja mielellään samaa ikäluokkaa kuin muut työntekijät.

    VastaaPoista

Blogin omistaja tarkistaa kommentit ennen niiden ilmestymistä tänne. Jos kuitenkin kirjoitat asiallisesti, et riko kommentillasi lakia tai loukkaa ketään henkilöä tai heidän mielipiteitään, yhteisöä tai yritystä tai esitä paikkaansapitämätöntä tai arveluttavaa tietoa, hyväksyn kommenttisi. Kaikenlainen mainostaminen ja muu kaupalliseen toimintaan viittaava kommentointi hylätään.