VALO-CD

tiistai 27. marraskuuta 2012

Nuori, nuorekas?

Selailin taas työpaikkailmoituksia. Ihan piruuttani laitoin hakusanoja "nuori" ja "nuorekas" eri sivuille (Oikotie, Monster, mol.fi). Kokeilkaapa itsekin, niin näette että tiettyihin tehtäviin ei kelpuuteta kuin nuoria, ainakin yksi rekrytointiyritys ilmoittaa ihan avoimesti olevansa nuorten osaajien välittämiseen erikoistunut. Hyvä niin, kaikille pitää löytyä töitä, mutta pitäisikö silti edes yrittää kunnioittaa lain kirjainta jos ei sen hengessä sitten oikeasti toimitakaan?

Älkää ymmärtäkö minua väärin, en halua luoda mitään vastakkainasettelua nuoret vastaan vanhat työnhakijat (tai edes keski-ikäiset)! No, ei minun edes tarvitse sitä tehdä, osa rekrytointifirmoista tekee sen ihan itse. Valitettavasti juuri nämä samat firmat ovat niitä tietyntyyppisten "entry level" -tyyppisten työpaikkojen ja -tehtävien välittäjiä, joista myös hieman ikääntyneemmän uranvaihtajan olisi hyvä aloittaa. Ymmärrän kyllä, että tietyissä työpaikoissa ja tehtävissä ryhmän dynamiikka "ei kestä" ryhmän yleisistä piirteistä poikkeavia jäseniä (ikä, sukupuoli jne.), mutta toisaalta olen havainnut, että avoimella asenteella ja suhtautumisella pärjää hyvinkin eri ikäisistä ihmisistä koostuvassa joukossa ja homma toimii. On omakohtaista kokemusta tiimin johtamisesta jossa nuorimmat jäsenet ovat hieman yli kaksikymppisiä ja vanhimmat viisikymppisiä. Oikealla johtamisella ja ilmapiirin luomisella ei iästä tai ikäerosta tule ongelmaa.

Mietin myös sitä, että rekrytointifirmat kertovat mielellään, että kuinka paljon erilaisten osaajien CV:tä heillä on tietokannassaan. Olisko kuitenkin niin, että tämä ei ole ainakaan työnhakijan etu? Voisin kuvitella, että tuhansista CV:stä on vaikeaa "pulpahtaa esiin", kun löytyy se unelmatyöpaikka, juuri se johon olet sopiva ja johon haluat. Voit vain toivoa, että arpa osuu kohdallesi, kun CV-pinoa pöyhitään rekrytointifirmassa. Voit toki soittaa rekrytointia hoitavalle konsultille, mutta vaikka kuinka innostunut olet ko. tehtävästä et pysty mitenkään kertomaan suoraan innostustasi ja mielenkiintoasi varsinaiselle työpaikan tarjoajan edustajalle. Tätä tarkoitin, kun aiemmassa kirjoituksessani kommentoin sitä, miten rekrytointiyritykset ympäröivät työtä tarjoavat yritykset ja eristävät ne työnhakijoista.

Ilmeisesti syy siihen, että miksi yritykset käyttävät näiden rekrytointiyritysten palveluita on osittain juuri siinä, että nykyään näyttää paikkaan kuin paikkaan tulevan useita kymmeniä, jopa satoja hakemuksia. Ei kai sellaisen hakemusmäärän käsittelyyn riitä ainakaan palkkaavan esimiehen aika, kun kaikki muutkin asiat pitää hoitaa (nimim. kokemusta on...). Yritysten oma henkilöstöosasto tekee useimmiten varmasti parhaansa auttaakseen asiassa, mutta on yleensä alimiehitetty tai substanssiosaamista ei löydy. Niinpä ryhdytään katselemaan, että voisiko joku tehdä tämän meidän puolesta? Ja tokihan palveluyhteiskunnassa tämäkin asia on kaupallistettu. Minulla on vain sellainen tuntuma, että kun ulkopuolinen yritys - vaikka kuinka perusteellisesti briiffattu - alkaa tehdä rekrytointia, on "rikkinäisen puhelimen" ilmiö usein lähellä. Toimialan osaamista tai ymmärrystä ei ole tai tehtävän vaativuustasoa tai sisältöä ei ymmärretä oikein. Usein käy sitten niin, että rekrytointiyrityksen jalostuksen jälkeen palkkaavan esimiehen haastatteluun tuleva "creme de la creme" onkin aivan vääränlaista porukkaa. "Hyviä tyyppejä*" varmasti, mutta ei välttämättä osaamistasoltaan tehtävää vastaavia.

Itse myisin itseni ja osaamiseni varsinaiselle työnantajalle kuin rekrytointifirman hakukoneelle. Uskon, että rekrytointifirmojen luoma illuusiokupla vaivattomuudesta jossain vaiheessa puhkeaa. En sano, että kaikki rekrytointiyritykset olisivat osaamattomia, päinvastoin. Minulla on erittäin hyviäkin kokemuksia ammattitaitoisista ihmisistä, jotka ainakin pyrkivät ymmärtämään toimeksiantajan liiketoimintatarpeita ja hakemaan ne parhaat osaajat. Toiset taas... no, jos ikävästi sanoo, ottavat rahat ja juoksevat. Rekrytointiin sisältyy aina toki jonkilainen riski, mutta huolellinen toteutus ja osaaminen pienentävät riskiä huomattavasti.

* yritän muistaa jossain vaiheessa jurnutuksiani palata ilmiöön nimeltä "hyvä tyyppi".



1 kommentti:

  1. Kirjoitat asiaa.
    Miten 45-vuotias voi olla liian vanha työelämään?! Itse ainakin koen, että elän hienoa ikäkautta 46-vuotiaana. Keski-ikäisenä ihminen on jo ehtinyt kerryttämään elämänkokemusta ja nähnyt työelämää. Miksi ihmeessä sitä ei osata arvostaa?
    Yhteiskunnastamme on tullut nuoruutta ihannoiva ja yksilökeskeinen. Ei nuoruudessa ole mitään vikaa, mutta sen ihannointi on mennyt liiallisuuksiin. Kaikilla ihmisillä on sama ihmisarvo,tähän liittyy ihmisten samat oikeudet ja oikeudenmukaisuus. Ei taida toteutua tämä...
    Mielestäni paras työpaikka on sellainen, jossa on monen ikäisiä työntekijöitä. Perustan tämän siihen kokemukseen joka itselläni on, työpaikallani on ihmisiä 25-vuotiaasta 70- vuotiaaseen. Siitä syntyy hyvä soppa ja kaikki oppivat toisiltaan.
    Ikäsyrjintä on törkeää. Niinkuin mainitsit, on haaskausta jättää käyttämättä työikäisten ihmisten voimavarat!
    Sitäpaitsi mikä se sellainen hakukriteeri on kuin nuorekas? Eikö työntekijäksi haeta henkilöä, joka on pätevin työn tekemiseen? Vaaditaan tietty koulutus, kokemus ja muuten sopivuus juuri sille haettavalle paikalle/alalle. Voihan työn saada vanhempi tai nuorempi, mies tai nainen. Kunhan on pätevä hoitamaan työn!
    Keski-ikäisellä on luonnollisesti enemmän työkokemusta. Työn tekeminen mielestäni aloitetaan alhaalta ja edetään (niin halutessa) ylöspäin. Matkan varrella opitaan asioita, saadaan kokemusta, näkemystä ja osaamista.
    Toivon tosiaan, että syrjintää harjoittavat rekrytointifirmat häviäisivät. Työtä hakevan pitää päästä itse esittäytymään ja kertomaan osaamisestaan työnantajalle.

    Kokemusta ja osaamista arvostava työnantaja on tuolla jossain, onnea työnhakuun!



    VastaaPoista

Blogin omistaja tarkistaa kommentit ennen niiden ilmestymistä tänne. Jos kuitenkin kirjoitat asiallisesti, et riko kommentillasi lakia tai loukkaa ketään henkilöä tai heidän mielipiteitään, yhteisöä tai yritystä tai esitä paikkaansapitämätöntä tai arveluttavaa tietoa, hyväksyn kommenttisi. Kaikenlainen mainostaminen ja muu kaupalliseen toimintaan viittaava kommentointi hylätään.