VALO-CD

lauantai 24. marraskuuta 2012

Alku

Mistä kaikki alkoi?

Lyhyesti taustastani. Jouduin - ihan omasta syystäni ja tahdostani - 45-vuotiaana uranvaihtajaksi tai ainakin työpaikanvaihtajaksi. Vanha turvallinen työ ei enää miellyttänyt. Se, että osaa kaiken vaikka silmät ummessa ei motivoinut. Ainakan minua. 

Ja toisaalta, ei se firmakaan, jonka mukana olin lähes viisitoista vuotta kasvanut ensin oman alani ammattilaiseksi ja sen jälkeen oman osa-alueeni vetäjän rooliin, ollut enää se sama tiivis porukka, joka puhalsi samaan hiileen ja auttoi kaveria, kun apua tarvittiin. Organisaation kasvaessa organisaation sisään kasvoi politiikan kaltaisia vallan tavoittelun piirteitä. Sellaisessa ympäristössä työnteko ja eteneminen olisi vaatinut liikaa poliittiseen juonitteluun ja klikkiytymiseen mukaan menoa. Niin paljon liikaa, että päätin jättää sen taakseni ja ryhtyä opiskelemaan uutta ammattia.  Se mitä jäin firmasta kaipaamaan oma loistava tiimini, paljon hyviä ystäviä - suurin osa heistä toki pysyi ystävinä edelleenkin.

Opiskelut on nyt vähäksi aikaa opiskeltu, nyt on työnhaun aika.Tästä alkaa tämän blogin varsinainen tarina, eli miten 40-50 -vuotias uustyönhakija oikein pärjää työmarkkinoilla? 

Nyt tätä kirjoittaessani eletään loppuvuotta 2012 ja Suomen, Europpan ja koko maailmankin talous on veitsenterällä ja valtava epävarmuus vallitsee yrityksissä ja työmarkkinoilla. Tämä aiheuttaa luonnollisesti avointen työpaikkojen määrässä merkittävää laskua. Samaan aikaan työmarkkinoilla ilmapiiri tuntuu kovenevan ja työntekijän asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa yritetään kovasti heikentää kaikilla osa-alueilla: palkat, työsuhdeturva, verotus, eläkeikä.

Myös työnhaku näyttää merkittävästi muuttuneen sen jälkeen kun edellisen kerran töitä hain. Peliin ovat astuneet uudenlaiset pelurit, nimittäin rekrytointi- ja vuokratyöyritykset. Nämä toimijat näyttävät ympäröineen ja eristäneen työntekijät ja -antajat toisistaan varsin tehokkaasti. Ja tietysti heidän ansaintalogiikkansa on siinä välissä. Mm. tätä aihetta tulen käsittelemään laajalti tässä blogissani. 

Edellisestä aiheesta päästäänkin sitten juohevasti seuraavaan... Jo rajallisen työnhakukokemukseni perusteella olen ollut havaitsevinani, ihan intuitioon perustuen, että työnhakijan haluttavuus tai kiinnostavuus päättyy jo siinä vaiheessa kun rekrytointiyritys lukee tiedon hakijan syntymäajasta. Tätä muuten kysytään lähes poikkeuksetta toisena tietona heti nimen jälkeen rekrytointiyritysten sivuilla. Toistuvana ilmiönä olen saanut havaita, että täysin kuvattuun työtehtävään ja taustavaatimuksiin sopivista ominaisuuksistani huolimatta minua ei kutsuta edes haastatteluun, vaan lopputulos on enemmän tai vähemmän samoin sanoin: "Asiakasyrityksemme on nyt tehnyt valintansa ja valitettavasti se ei tällä kertaa kohdistunut Sinuun". Jos hakemukseen on ylipäätään vastausta tullut. Ja yleensä ilmoituksessa annetulle kontaktille soittaessa keskustelu on yleensä linjalla "no miks sut just pitäis valita" tai "mikä sai sut hakeen tätä paikkaa" ja "okei, me otetaan suhun yhteyttä jos tää etenee haastatteluun". Ei ole edennyt.

Occamin partaveitsiperiaatteen mukaisesti olen antanut itselleni luvan epäillä todennäköisin syin ikäsyrjintää. No niin, nyt se on sanottu! Olen julistanut itseni foliohattuiseen salaliittoteoreetikoiden joukkoon, niinkö? Eipä hätäillä, aion ainakin yrittää todistaa tämän epäilyni, vaikka en haluaisi olla oikeassa.

Mitä pahaa ikäsyrjinnässä sitten on? Ensinnäkin ikään perustuva syrjintä työntekijää valittaessa ja itse asiassa jo työpaikasta ilmoitettaessa on lainvastaista. Toiseksi, ikään perustuva syrjintä on mitä suurimmassa määrin yhteiskunnan voimavarojen tuhlaamista. Miksi 45:n vuoden ja eläkeiän välillä olevaa osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa jätetään jatkuvasti hyödyntämättä? Ja onhan siinä sitten se yksilöaspektikin, kyllä minua ainakin harmittaa, että monta mielenkiintoista työpaikkaa on mennyt ohi suun ilman että olen päässyt haastatelussa kertomaan että mitä kaikkea osaan ja miten voisin olla hyödyksi työnantajalleni.

Tästä jatketaan. Jos satut osumaan tälle sivulle ja sinulla on kokemuksia aiheesta, linkkejä, uutisia, niin olet erittäin tervetullut jakamaan tietosi tämän sivun kautta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogin omistaja tarkistaa kommentit ennen niiden ilmestymistä tänne. Jos kuitenkin kirjoitat asiallisesti, et riko kommentillasi lakia tai loukkaa ketään henkilöä tai heidän mielipiteitään, yhteisöä tai yritystä tai esitä paikkaansapitämätöntä tai arveluttavaa tietoa, hyväksyn kommenttisi. Kaikenlainen mainostaminen ja muu kaupalliseen toimintaan viittaava kommentointi hylätään.