VALO-CD

keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Työn saantia edistävät viranomaiset...

Kävin puolivuosittaisella kontrollikäynnillä työvoimaviranomaisten luona. Ihan kivasti meni, paitsi että virkailija vältti äärimmäisyyksiin saakka työnhausta tai työpaikoista puhumista. Yritin johdattaa keskustelua aiheeseen, mutta keskustelukumppanin silmät lasittuivat ja huomio kohdistui tietokoneen näytölle. Että kannattaisiko sitä esim. yrittää jotain jatkokoulutusta tai että millainen näkemys työvoimaviranomaisella on viittäkymppiä lähestyvien työllistymisestä?, kyselin. Jäin ilman vastausta, mutta kuulemma työvoimaviranomaisten CV-netissä kannattaisi käydä laittamassa oma CV näytille. No käykö niitä joku katsomassa?, kysyin. Ei juurikaan, kuulemma. Mutta kannattaa silti laittaa, eihän sitä koskaan tiedä.

TE-toimistot onnistuvat YLEn mukaan ohjaamaan työn syrjään vähemmän kuin joka neljännen työnhakijan. Ei vaikuta hyvältä. Tuntuu siltä, että entisistä työnvälittäjistä on tullutkin työttömyyskassoihin tai Kelaan työttömyyskorvauslausuntoja suoltava byrokratian keidas. Olisiko syytä pohtia moisen paperiensiirtelytoimiston lakkauttamista ja työttömyysturvakelpoisuusviranomaisen tehtävien siirtämistä Kelan hoidettavaksi? Säästyisipähän ainakin osa siitä 200 miljoonasta eurosta, joka nyt käytetään työvoimatoimistojen ja työllisyyskoulutusten pyörittämiseen.

Osaksi työvoimatoimistojen tehottomuudelle löytyy selitys suosikkiaihepiiristäni eli yksityisten rekrytointifirmojen tulosta markkinoille, jolloin yhä useampi työpaikka menee työvoimatoimistoilta "sivu suun". Onpahan saatu työvoiman välityskin siirrettyä markkinavoimien hoidettavaksi, kuten näyttää käyvän kaikille muillekin ex-hyvinvointiyhteiskunnan palveluille käyvän. Mutta onneksi elämmekin paremminvointi-Suomessa, jossa voidaan niin hyvin, että on varaa jättää osaavaa, motivoitunutta ja työntekoon halukasta työvoimaa ajelehtimaan helppojen mutta pienten tukien varaan. Itse tekisin mieluummin jo töitä - jopa näillä helteilläkin - kuin hoitaisin puutarhaa, vaikka sekin on mukavaa.

Toiseen ajankohtaiseen aiheeseen: rekrytointirintamalla on näemmä koittanut uusi aika, yhä useampi lähetetty hakemus jää ilman mitään vastausta, että kuinka kävi. Useimmiten tulee kuittaus, että hakemus on vastaanotettu ja "that's it"... Kannattaako noita monimutkaisia nettilomakkeitakaan enää edes täyttää? Nekin kun ovat joka ikisessä rekrytointifirmassa ja yrityksessä kaikissa erilaiset.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogin omistaja tarkistaa kommentit ennen niiden ilmestymistä tänne. Jos kuitenkin kirjoitat asiallisesti, et riko kommentillasi lakia tai loukkaa ketään henkilöä tai heidän mielipiteitään, yhteisöä tai yritystä tai esitä paikkaansapitämätöntä tai arveluttavaa tietoa, hyväksyn kommenttisi. Kaikenlainen mainostaminen ja muu kaupalliseen toimintaan viittaava kommentointi hylätään.